USA 2011/06 – San Francisco 1/2

Mikor megérkeztünk a Lombard Plaza motelba, a recepciós a múltkori ranger nénihez hasonlóan segítőkészen nekiállt egy térképen berajzolni, hogy szerinte hova menjünk és mit nézzünk meg. Mindeközben elhangzott a “tomorrow gay parade” kifejezés, majd siteve hozzátette, hogy a brutális méretű menet holnap 10-kor indul és ha jót akarunk magunknak, akkor vagy előtte szökünk meg autóval a városból, vagy egyáltalán nem autózunk. Ez utóbbit választottuk.

Még aznap este besétáltunk egy kicsit, hogy naplementében lássunk egy keveset a városból:

USA201106-SanFrancisco-city

USA201106-SanFrancisco-city2

Másnap reggel megkerestük azt a lezárt főutat, ahol a “másképp érzők” és a velük együtt demonstrálni kívánók vonulnak. Hát hol is kezdjem… Egyikünk sem látott még ilyet azelőtt. Hogy milyen? Hangos, nagyon hangos. Sűrű a tömeg. Sok extrém alak mindenfelé:

USA201106-SanFrancisco-GayParade

USA201106-SanFrancisco-GayParade

USA201106-SanFrancisco-GayParade

Mindezzel semmi bajom. Az azonban kifordítja a belem, amikor a meztelen pöcsüket lóbáló férfiak jönnek velem szemben egy vaskos fémgyűrűvel a heréjük mögött, csupaszon. Egy szó, mint száz: érdekes egy ilyen felvonulás, de ez az egy elég volt egy életre.

Szerencsére San Francisco ennél sokkal többet tartogat az ide látogatónak, így mi is nyakunkba vettük a várost, gyalog. Pontosabban kis tömegközlekedés cheat-tel, ugyanis a híres cable cart, a meredek utcákon vontatott villamost ki nem hagytuk volna semmi pénzért.
A meredek utcák egyébként nem kicsit meredekek – a mai cirka 25 km után (amiből nagyjából 20 km lehetett gyalogos) érzem a lábizmokat, ahogy illik. Íme egy meredek utca proof:

USA201106-SanFrancisco-SteepStreet

A városban csodaszép házak mindenfelé, érdekes installációk egyre-másra követik egymást:

USA201106-SanFrancisco-StreetStatue

Az üzleti negyed ugyanúgy kiugrik a régi városból, mint általában:

USA201106-SanFrancisco-FinancialDistrict

A mai napra több musthave programot terveztünk be – ezek egyike volt az Alcatraz meglátogatása. Döbbenten tapasztaltuk, hogy vasárnap már csak legkorábban a következő szerdára lehet alcatrazi túrára jegyet kapni – erről tehát jól lemaradtunk.

A másik ilyen a San Francisco akvárium vizit volt. Az akvárium nagyjából hozta a tengeri akváriumok standard dolgait: biolumineszcensz medúzákok, akrilfolyosóban séta, körben úszkáló szirti és leopárdcápák, tonhalak, szardíniafelhő, et cetera, állatsimogatóban cápa rája és tengeri csillag simogatás. Mindezekből olyan medúzát mutatnék, amivel én víz alatt még sosem találkoztam:

USA201106-SanFrancisco-Aquarium

Akvárium után séta vissza a kikötőben – itt pózolt a fotósoknak egy szép kövér hajó:

USA201106-SanFrancisco-ship

A motelba visszaérve be a kocsiba és irány a Golden Gate-et fotózni a maradék naplementében a hegy felől:

USA201106-SanFrancisco-GoldenGate

Végül jól kimerülten megnézzük a fagyos szélben a Twin Peaks-et, ami a város legmagasabb pontján álló két kis dombocska. Ilyen a view onnan a rettenet fagyos szélben:

USA201106-SanFrancisco-TwinPeaks

Holnap még egy kör San Francisco, aztán megindulunk Monterey felé, természetesen útbaejtve az anyahajót Cupertinoban – stay tuned!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.