USA 2012/06 – Miami, Seaquarium

Ilyen időre ébredtünk:

Miami-bad-weather

A látszat csal, azért a 30 fok feletti hőmérséklet most is megvolt, csak jött mellé nem kevés pára és megszűnt az égető napfény egy része. Ennek ellenére úgy gondoltuk, jó ötlet az egész napot a Miami Seaquariumban tölteni.

A Seaquarium a neve ellenére nem valami gigantikus akvárium (amilyen egyébként jó sok van a világ számos pontján), hanem egy állatkert-szerű show, amit én nem nagyon szívelek. Becsületükre legyen mondva, azért láttunk jópár sérült, gondozásba vett állatot is, de ez még nem billenti teljesen vissza a tegnap rossz irányba billent mérleg nyelvét.

Az állatok produkáltatása csak egy dolog. Az sokkal visszatetszőbb, amikor fogságban tartott állatok pl. ilyen akváriumban élik az életüket:

Seaquarium-dirty-water

Ez a zöld trutymós víz tele van rengeteg gyönyörű, ám így szinte alig látható állattal. Ebben úszkál ez a csodás barrakuda is, akiből egy ötszázas csorda már elég tekintélyt parancsoló lenne:

Seaquarium-barracuda

Kicsit odébb három óriási tengeri tehén van bezárva egy nagyjából 20 méter átmérőjű, henger alakú akváriumba:

Seaquarium-manatee

Egy kör alakú “halfuttatóban” ragadozók laknak egy kupacban: nővércápák és tonhalak nyüzsögnek benne – előbbieket eteti épp két néni:

Seaquarium-nurse-shark

Az állatok produkáltatása címszó alatt fókák és delfinek adják a műsort:

Seaquarium-bottlenose-dolphin

Életemben először láttam itt kardszárnyú delfint. Ez a lény élőben egyszerűen lenyűgöző:

Seaquarium-orca2

Ő az egyik vízi show spriccelős sztárja: a közel 4 tonnás test pár méterről a sós vízbe visszazuttyanva tud meglepetést okozni bőven. Az első három sorban ülő áldozatok még nem nagyon tudják elképzelni, mi következik:

Seaquarium-orca1

A műsorra késve érkező szerencsétlen se gondolta 10 másodperccel a kép készítése előtt, hogy mindjárt belemártják a tengerbe:

Seaquarium-orca3

Summa summarum, a Seaquarium szerintem akkor kötelező, ha nem láttál még kardszárnyú delfint. Ha most azt mondanák, hogy menjek vissza, fizessem be megint a sok pénzt a belépőre és előtte újra megsarcolnak 8 USD parkolódíjjal, de cserébe csak egy picit közelebb kerülhetek / több időt eltölthetek ennek a fantasztikus állatnak a társaságában, nem haboznék. Ám minden mást inkább a természetes környezetében néznék meg, legyen az sanctuary vagy snorkeling / merülés.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.