3D nyomtatás: jövőre építünk!

2012 novemberében kezdtem a 3D nyomtatással foglalkozni - azóta is egy első generációs, favázas Ultimakert nyüstölök, amin mára már rengeteget tuningoltam. A sok apró hackhez a műanyagipartól a metallurgiáig egy csomó eddig általam semennyire nem ismert területbe kellett belekóstolni, amit nagyon élveztem. Persze a printerrel való véget nem érő csatában sokszor jött elő bennem, hogy inkább már csak nyomtatnék mindenféle küzdelem nélkül (Uri Gellerül: mukodj!), de azért egy-egy jól sikerült módosítás mindig előhozta a boldog kisgyereket.

Néha előbukkan egy-egy kíváncsi wannabe 3D printer felhasználó, és tanácsot kérnek, hogy milyen eszközt válasszanak. Tőlem telhetően mindig meg is próbálok ebben segíteni, de hiába tartom a szemem ezen a világon, heti 2-3 új printer születik, melyekről csak az értékesítésükhöz készített marketing anyagokból lehet megtudni pár tulajdonságot.

Mindezekből az év végére érett meg bennem az elhatározás, hogy jövőre nekiállok valami nagy dolognak: építünk egy 3D printert közösen!

reprap
Kép forrása: Jeremy Banx

Mindez nem kis feladat és nem fog menni egyik pillanatról a másikra, de nem is ez a cél. A teljes folyamatot maximálisan ledokumentáljuk, egészen a beszerzési forrás(ok)ig és minden egyes fázis anyagköltségéig. A munka végeztével létrejön egy olyan printer építési leírása, amit én készítek saját magamnak, ezért bátran ajánlok bárki másnak is. Ha pedig ahhoz támad kedved, hogy csinálj egyet, könnyen meg tudod tenni, hisz nem kismillió helyről kell majd összekaparni a szükséges komponensek beszerzési forrását, mivel minden infot összegyűjtünk itt a posztokban.

Summa summarum: stay tuned, jövőre építünk!

8 thoughts on “3D nyomtatás: jövőre építünk!

 1. Ger

  Szuper!
  Kíváncsi vagyok. Ha szíjhajtás mellett döntesz, akkor is javaslom, hogy a lineáris olvasást használd a fej pozícionáláshoz, mert a forgó mozgást nehezebb lesz feldolgozni. Már szuper lineáris (optikai) skálákat lehet kapni, amit a kódba simán beleteszel hókuszpókusz nélkül. Végállásnak (ha elkerülhetetlen), akkor tegyél induktív szenzort, mielőtt a Hall-szenzorba beleszerelmesedsz. Az felelslegesen bonyolult megoldás erre a célra, cask akkor érdemes használni, ha pozícionálsz is a jelei alapján. Így is szívni fogsz a slipppel, minek fokozni a nehézségeket! :-)

 2. P.Isti

  Bárcsak azt mondhatnám, hogy segítek a projektben. De még csak néhány hete kaptam meg FABTotum-omat. Azért ha a használata közben támad néhány ötletem, elküldöm majd hasznosítási javaslatként.

 3. Ger

  Közben rájöttem, hogy a skálára vezérlés esetén nem nagyon lesz szükséged, csak ha szabályozni akarsz. Vagy?
  A fejet jó lenne modulárisra csinálni, hogy csokinyomtatót (grillázsnyomtató) is tudjál készíteni

 4. eFi Post author

  Nemsokára indulunk, majd meglátod!-) Igyekszem mindent cserélhetőre tervezni, de spec. csokinyomtatás eddig nem volt tervben :)

 5. eFi Post author

  Ger: megnéztem, de szerintem első körben marad a szíjhajtás GT2 alapon.

 6. Pingback: 3D nyomtatás: CL3D – kezdjünk el fejben építeni | eFi.blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.