Mac workflow: Markdown to MS Word .docx

Ma szembejött két állásajánlat is, amiben a fejvadász kikötötte, hogy az önéletrajzot és a cover lettert is csak Microsoft Word .docx formátumban hajlandóak elfogadni. Én az ilyesmit Markdownban tartom, a Word dokumentumoktól meg az Isten óvjon, úgyhogy a pandoc becenevű fegyverrel tüzeltem az ajánlatokra:

brew install pandoc
pandoc -o cv.docx -f markdown -t docx cv.md

A pandoc az a minden OS-re megírt svájci bicska, amit először kell körbenézni akkor, ha valaha arra lenne szükséged, hogy két különböző markup formáttum között konvertálj.

Update: ha ezen fellelkesültél volna és mondjuk innentől minden Markdown doksit is CLI-ből szeretnél PDF formátumúvá konvertálni, az sem lehetetlen. A pandoc ehhez a pdflatex binárist használja, ami a basictex csomagban lakik eltemetve, de mi kibányásszuk:

brew cask install basictex
ln -s /Library/TeX/texbin/pdflatex /usr/local/bin/pdflatex

Innentől látszik a pdflatex a pandocnak, már onthatjuk a README.pdf-eket:

pandoc -o README.pdf -f markdown README.md

3 thoughts on “Mac workflow: Markdown to MS Word .docx

 1. Tibor

  Mekkora tetuk!
  PDF=nem pityiszkalhat bele mas irasaba
  MSWORD=belepityiszkalhat mas irasaba

  Isten hozott itthon!

 2. eFi Post author

  Na ja… egy percig agyaltam is rajta, hogy tegyek-e bele egy kis VBA kódot, ami mondjuk checksumozza a tartalmat és módosítás esetén feldob egy popupot a telefonszámommal, hogy itt hívd eFit, ha az unedited cv-jére vagy kíváncsi. Aztán inkább győzött az az érv, hogy már délután van, Era mindjárt indul haza és még nem álltam neki a resztelt májnak ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.