3D nyomtatás: Prusa i3 MK3 verdikt

Az elmúlt napokban a new yorki Makerfaire és a birminghami TCT eseményekre időzítve hozták ki Józsiék az új, Prusa i3 MK3 printerüket. Elkezdtem egy jó hosszú posztot írni még a múlt héten, aztán jött Tom és végre két igazán geekeknek készített interjúval feleslegessé tette a sokezer szavas bejegyzésemet. Íme:

A tech adatok alapján első ránézésre összerakták a közel tökéletes maker printert. Nekem a Nirvánához mindössze két dolog hiányzik: az egyik a kábelek kíméletes mozgatását lehetővé tevő filléres kábelvezetők, a másik a printerhez könnyen illeszthető zárt hőkamra. A kábelvezetőhöz csak az elektronika házára, a heated bed végére és az extuder kocsira kell applikálni egy-egy felfüggesztési pontot, a zárt hőkamrához pedig ki kell fordítani 90°-ban a tápegységet és az elektronikát a Z váz síkjából és már lehet is dobozolni a gépet némi akrillal.

Verdikt

Nem nagyon tudok mit hozzátenni, a srácok a fejemben levő (egyébként szőrszálhasogatóan extenzív) 3D printer checklistát végigpipálták, sőt rátettek egy csomó olyan dolgot, amik álomszerű kategóriába emelik ezt a gépet (PINDA w/ thermistor, power resume w/o batteries, endstop detection based on stepper current changes, filament jam detection, podwer coated bendable spring steel PEI buildplate w/ magnetic mount, ...). Emelem a kalapom a fejlesztők előtt, csodálatos eszközt alkottak.

Ha 3D printert keresel, van rá 750 USD-d és inkább Maker vagy, mint divatmajom (~=többet ér a szemedben a funckionalitás, mint a design), akkor ma szerintem ez a legjobb választás.

Vége a posztnak, menjél már rendelni!

10 thoughts on “3D nyomtatás: Prusa i3 MK3 verdikt

 1. Varsányi Martina

  Eddig az Mk2-re gyűjtöttem, de most átneveztem a csuprot MK3-nak, és potyogtatom bele az eurókat. Én a 3D Printing Nerd-nél néztem az interjút és csorgott a nyálam. Úgy tudom az épített darab 999€, és én lehet megvenném a Prusa cég munkatársát 200 pénzért, hogy pöpecül legyen beállítva, amikor kiveszem a dobozból :)

  Tökéletes nyomtató, a kábelvető tényleg szinte ciki, hogy nincs benne, a hőkamra meg nice to have, de ha azt nézem, hogy az Mk2-vel meg a Lulzbottal hőkamra nélkül is bármit lehet nyomtatni, akkor nem is tudom, hogy kell-e gyárilag...

 2. eFi Post author

  Martina:

  Nem tudom mekkora geek vagy, de én bátorítanálak arra, hogy inkább kitet vegyél és abból építsd össze saját magad. Egész egyszerűen azért, mert az építés során rengeteg mindent megtanulsz a gépről, ami egy konyhakész vásárlásakor egyszerűen kimarad / későbbre tolódik. Az MK2 esetén az Y vázat még el lehetett rontani azzal, hogy nem merőlegesen szereltél, az MK3-ban viszont (végre) 30 mm-es alu profilokat használtak threaded rodok helyett, ami teljesen kiküszöböli ezt a problémát.
  Külön bonus, hogy a Prusa build manualok nagyon pöpecül vannak összerakva, az online verzió mindig up to date, szóval inkább csináld magad!

  MK2, Lulzbot és a hőkamra: ne hidd :) Ha ABS-t akarsz használni, zárt kamra nélkül nem fogsz tudni nagy felületet warping nélkül nyomtatni, PEI sheet ide vagy oda, plusz a kamra védelmének hiánya miatt lesz elkerülhetetlen légmozgás, ami a layer bondingnak sem tesz jót ABS és Nylon esetén sem. Szerencsére kamrát nem egy rocket science építeni, legrosszabb esetben veszel egy 4000 HUF-os IKEA LACK asztalt meg az oldalára 4 darab plexi lapot és meg is vagy :)

 3. Grafit

  Az IKEA Lack most 2500 Ft! :) Ellenben plexi lapot honnan érdemes szerezni?

 4. eFi Post author

  Reklámos cégektől, vagy esetleg az is játszik, hogy megnézed az IKEÁban a nagyobb képkereteket, amiken szintén (vékonyabb) akril lapot használnak. A LACK asztal ha jól emlékszem 550x550x550 mm és az is biztos, hogy létezik olcsó 500x700 mm-es IKEA képkeret.

 5. Grafit

  Ohh.. valóban, valamelyik thingiverse-es enclosure említi is a FISKBO képkeretet. :)
  Köszönöm.

 6. Grafit

  eFi, megtalálom valahol az email címed? tegnap megkerestek egy munkával, ami szerintem Neked való.. persze ha van kedved, energiád, időd.
  Fusion-ben kéne modellezni pár egyszerűbb alkatrész. Kb. ilyen PET palack kupak bonyolultságú dolgokat. Érdekel? Vagy tudsz valakit ajánlani ha Te nem érsz rá?

 7. Gál Gergely

  Nyaral. Vagy készül a Télapóra, a tengerparton, úszógatyában. Vagy merül.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *