3D nyomtatás: Józsi 2.5 upgrade

Hetfőn megjött végre a tavaly novemberben rendelt MK2.5 upgrade kit a Prusához, némi szívás után össze is raktam és már ki is tolt magából pár adag ABS printet hiba nélkül. Persze ez még zéró tapasztalat, úgyhogy most csak az átszerelés során felmerült dolgokat tudom megosztani:

 • Józsiék ismét nem küldenek készre printelt elemeket, hanem egy mini tekercs PET jön helyette, úgyhogy 11 óra nyomtatással indul az upgrade. Illetve hazudok: a modellt hűtő ventillátor nyomtatott terelőelemét mellékelik, mert az a nagyobb hőtűrési igény miatt csak ABS-ből készülhet.
 • ahogy az várható volt, a rugóacél felület ragasztott PEI sheetes verzióban érkezett, mert a powder coated változat gyártásával még mindig küzdenek a fiúk
 • az extruder csak fekete lehet a lézeres filament szenzor miatt, ami rohadtul megnehezíti a szerelést (=nem látod a lyukakat rajta)
 • az egész extrudert jóval több csavar tartja mint az előzőt – érzésre jó nagy macera lesz egy takarítás / nozzle swap
 • a rohadt ventillátor légáramát terelő elemet még mindig csak egy csavar tartja, így ha meglágyul az anyag, azonnal lehet cserélni (=>rögtön printelj belőle egy újat tartalékba!)
 • az XYZ kalibráció valami miatt csak 3. alkalomra jött össze a drágaszágnak, mindig a 4. pontnál hasalt el (semmit nem változtattam, de 3. próbálkozásra “magically” meggyógyult)
 • az Aaron féle cable chain megoldáshoz Maximilian Radig már megcsinálta az MK2.5/MK3 extruder kocsival kompatibilis cable chain illesztést
 • a dupla Bondtech knurled boltok brutálisan fogják az anyagot, ez simán viheti a flexibilis cuccokat is
 • a hotend hűtőbordáját szellőztető Noctua ventillátor annyira elképesztően halk, többször gondoltam azt, hogy nem működik, mikor közben 100%-on pörgött
 • a rugóacél tárgyasztal egy álom – a pár cm-esnél nagyobb modelleknél innentől szükségtelen az éles spakni, simán lepattintható róla a kész ojjektum.
 • ha felfűtöd a hotendet üresen, majd benyomod a helyére a filamentet, a lézeres filament runout sensor észreveszi és elindítja a filament loadot, nem kell menüből kézzel csinálni, mint az állatok
 • az átalakított extruder miatt megszűnt az, hogy a meleg hotendből majd kézzel kihúzod a filamentet – helyette menübe került a filament unload, ami kitúrja a szálat majd azonnal sikít, hogy rántsd ki az extruder tetejéről

Hirtelen ennyi, Józsi 2.5 ma estére handrendbe állt, ha jön még friss megosztásra érdemes tapasztalat, majd írok róla.

7 thoughts on “3D nyomtatás: Józsi 2.5 upgrade

 1. Grafit

  A filament autoload az zseniális. Egyik kedvencem az MK3-ban a springsteel után. :) Cable chaint szerinted érdemes megcsinálni az MK3-ra? A printer fan kábelt pl. máris cserélnem kellett, mert megtört valahol középtájt. Érdekes, hogy nem ott ahol be van hajtogatva az extruderhez, hanem pont a nagy ív közepén.. pedig még nylon szállal is meg van támogatva ott.

 2. eFi Post author

  Cable chain jó dolog, csináld. Ha csak egyszer kell a drótokhoz nyúlnod, már megérte.

 3. Grafit

  Olvastad milyen gondok vannak az extrusionnel MK3-nál? Jelenleg ott tartunk, hogy az MK2 és MK2S sokkal szebben dolgozik. Józsiék nyomoznak és elismerték, hogy a probléma jelen van. Szerinted mi lehet az oka?

 4. eFi Post author

  Nem követem az MK3 issuekat, mi a gond? Az MK2.5-ben levő Bondtech extruder eddig teszi a dolgát szépen, nincs vele semmi bajom.

 5. Andris

  Érdekes, hogy ezeket írod, hogy milyen jó újdonságok, és furcsa belegondolni, hogy Te, aki már 5-10 éve tolod a 3D nyomtatást, mennyi gonddal kellett megküzdened, hogy jól nyomtasson a gép. Én meg csak megrendeltem, összeraktam, és már egy kiforrott megoldást kapok :) Persze 5-10 év múlva ez is biztosan elavult lesz, de nagyon kényelmes dolgunk van az MK3-mal.

  Ja és képzeld, kb. fél nap alatt kitapasztaltam, hogyan kell FilaFlex-szel nyomtatni rugalmas tokokat! Állati jó! Eleinte mindig össze-visszatúrta a filamentet, de jól előfűtve és jó hőfokon (245°C) teljesen hibátlanul nyomtat több órás tárgyakat is!

 6. eFi Post author

  Andris: naja :) 2012-ben kezdődött ezzel.
  BTW még mindig elég sok gyártó van, aki se filament runout detectiont, se auto bed levelinget nem használ – az MK3 egy nagyon korrektül összerakott szerkezet szerintem.
  Én a flexibilis nyomtatástól kicsit fázom – az MK2.5 Bondtech extuderét elég macera pucolni, a flexibiliseknél pedig elég egy kis szennyeződés vagy rosszul kalibrált print / retraction speed, hogy előálljon a dugulás :S Ugyanakkor sokszor nagyon jó lenne DIY tömítést nyomtatni vagy mondjuk épp olyan betéteket, amik rugalmas támasztékot adnak egy mountban… Summa summarum, agyalok rajta, de én inkább egy flexible-only klón építésébe fogtam bele :) A nagyja már megvan, de a kábelvezetők, a táp/alaplap mount és persze a drótvégi utálatos Molexek hiányoznak:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.