3D nyomtatás: naEzMi #20?

Régóta meg akartam csinálni ezt a kütyüt, de valahogy mindig elodázódott a dolog, pedig egyszerű, mint egy faék. Pár napja piszkálgattam valamit, aminek folyományaként a probléma alapját képező bigyókból egy pár itt hevert azóta az asztalon. Ma hideg van meg a szél is fúj, na meg a modellezés is öt perc volt, úgyhogy gyorsan összedobtam és már ment is a print queue-ba, hadd fűtsön mellettem a Prusa.

A feladat a szokásos: virtuális sörért kitalálni, mi a fenét hegeszthetek már megint:

Itt vannak a méretek, mm-ben. A test ~25 mm magas:

Előre szólok, hogy ez nagyon szemét feladvány, ezért azonnal segítek annyit, hogy gyengeáramú elektronikához van valahogyan köze. A modell egy kb. 100x25x25 mm-es téglatestbe fér bele. Gyí paci!

23 thoughts on “3D nyomtatás: naEzMi #20?

 1. Fredddy

  Jól beetették a népet a fusion 360 free subscriptional aztán előálltak az évi 360$-os csomaggal. Most kereshetem az alternatívát. Azért egy kicsit erős havi egy két modellért ennyit kérni. Az amatőrök mehetnek a francba.

 2. Fredddy

  Én kérek elnézést. Csak annyira eldugták az amatőrök opciót, hogy kétségbe estem. Ha lesz valami halvány ötletem akkor ígérem a témához is hozzászólok. Egyelőre annyit látok, hogy fel lesz rögzítve valahova gyorskötözővel.

 3. eFi Post author

  Freddy: bizony, csak el van dugva. Sokan nem tudják, de az Autodesk CEO azzal fosatta be az iparágat, mikor az Inventor Fusionból Fusion 360-at csináltak, hogy közölte, a makereknek forever ingyen marad a szoftver. Maker alatt értett mindenkit, aki évi 100000 USD-nál kevesebb pénzt keres a termékük használatával. De nagyon jó, hogy felhoztad, az ingyenes licencről itt van az átfogó HOWTO: https://knowledge.autodesk.com/support/fusion-360/learn-explore/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/How-to-activate-start-up-or-educational-licensing-for-Fusion-360.html

  BTW a gyorskötöző slotot eltaláltad, de az igaziból csak egy lehetőség, meg ne vezessen (én valószínűleg sosem fogom gyorskötözővel rögzíteni, csak így áll magában az asztalon és teszi a dolgát :)). Az éjjel kész lett az első verzió belőle, nagyon pöpec, pontosan azt tudja, amire terveztem.

 4. eFi Post author

  Az aljában levő 1 mm mély, 20x74 mm-es bemélyedés pedig egy ragasztott tépőzárnak készült szintén abból a célból, hogy ha a bigyó csúszkálna használat közben, akkor gyorsan lehessen rögzíteni. A mintadarab után azonban azt mondhatom, hogy ezekre nagy eséllyel semmi szükség, bőven elég stabil így önmagában is ahhoz, hogy bármiféle rögzítés nélkül használni lehessen.

 5. Grafit

  tool tartónak túl könnyű kis bigyó sztem.. érdekes, hogy eFi tervezett két lehetőséget is a rögzítésre, de azt mondja nincs rá szükség.. hm hm

 6. eFi Post author

  Ger: nem eszközöket tartok benne, hanem inkább "nyersanyagot", amit beépítek valahova és az is csak ideiglenesen van benne.
  Tudom, hogy ez nagyon nehéz, de hátha rájön valaki. A gyengeáramú elektronika meg az eFi irdatlan méretű keze közötti összefüggés talán segíthet egy kicsit ;)

 7. eFi Post author

  Grafit: azt hittem, hogy majd elcsúszkál, vagy megborul a kis bigyó használat közben, de nem - meglepően stabil. Az 5 mm-es lyukak melletti szegélyt még kiengedem 10 mm-re és perfekt lesz.

 8. Ger

  Ezesetben LED-szalag csatlakozót forrasztasz. Mi más lehetne még? :-)

 9. eFi Post author

  Ger: nagyon ügyes vagy, melegszik a dolog, de nem forrasztok épp semmit. BTW nem is rossz az ötlet :)

 10. Grafit

  valami dupont csatlakozó szerelési segéd? és miért van lépcső a nagyobb nyilásokon.. ejj (fejvakarás)
  tehát ezt konkrétan használod amikor valami gyengeáramú dolgot szerelsz.. és tart helyetted valamit, mert nagy a mancsod :)

 11. eFi Post author

  Grafit: már majdnem megvan, de nem dupont :) Igaziból beírhatnám neked a sört és megmondhatnám, mihez használom, de még nem, hátha kitúrod hétfőig :)

 12. Grafit

  Valami spécibb.. lehet vizálló csatik a búvárkodáshoz. Vagy vízalatti 3D nyomtatáshoz! :D

 13. eFi Post author

  Grafit: Winstát nem használtam még, de már nagyon közel jársz, keep looking!
  Ger: Molexet ebben hogyan? Kétségtelen, hogy azt gyűlölöm az összes csati közül a legjobban :)

 14. Grafit

  ajjaj.. nem sok ötletem maradt :) végignéztem csomó gyengeáramú csatlakozót.. hogy mik vannak, beszarás... deutsch connector pff

 15. Grafit

  feladom :) most épp Harting Push-Pull csatlakozókat néztem.. inkább áruld el és felezzük a sört Ger-el!

 16. eFi Post author

  Grafit: beírom a sört neked, szinte mindent kitaláltál és a Wago Winsta is nagyon közel volt. Ez a kütyü abban segít, hogy a lengő típusú Wago picoMAX csatlakozókba anélkül tudjam a lágy drótokat bekötni, hogy kettégvágnám valamelyik körmöm a csavarhúzóval:

 17. Grafit

  ehh.. ezt is néztem :D köszi, jó volt
  sokféle csatlakozót ismertem meg a folyamat során

 18. eFi Post author

  BTW ha oldható kötés kell apró drótokhoz, akkor a picoMAX a non plus ultra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.